Meer over Lisa en het boek

open boek
Vanuit welk oogpunt lees jij een boek? Foto: L. Simons

Hoe en waarom

Voordat het boek Lijdend voorwerp verscheen vroeg ik mezelf af of het onderwerp narcisme op deze manier beschreven (in romanvorm) kon. Het onderwerp is tenslotte zwaar en romans zijn om lekker uit te lezen of bij weg te zwijmelen, meestal tijdens een vakantie of vrije tijd. En dan vooral romans die als “romantische ficties” of “chicklits” worden bestempeld.

Luchtig, beladen of serieus genomen

Over een beladen onderwerp als dit valt er eigenlijk niets luchtigs te zeggen want dan zou het worden gereduceerd, niet op de juiste waarde worden geschat. Kortom; het onderwerp dient serieus genomen te worden. Het moet de aandacht krijgen die het verdiend.

Makkelijk leesbaar

Zo zorgvuldig mogelijk heb ik geprobeerd om het onderwerp narcisme in Lijdend voorwerp naar voren te brengen. Maar dit was niet makkelijk omdat het de bedoeling was dat het boek ook nog eens luchtig, leuk of spannend moest zijn en niet alleen maar zwaar of moeilijk te verteren. En ook nog makkelijk leesbaar.

Ik-perspectief

Een ik-perspectief (of ik-vorm) kan ervoor zorgen dat je tijdens het lezen van een boek het gevoel krijgt alsof je alles zelf meemaakt (of dat de schrijver het allemaal zelf meemaakt). Als ik het boek in de derde persoon had geschreven dan zou het onderwerp veel verder van je af komen te staan tijdens het lezen. Schrijven in de ik-vorm ligt me gewoon iets meer dan in de derde persoon (heb meerdere boeken geschreven in de ik-vorm onder mijn eigen naam), je kunt hierbij zo leuk de spreektaal gebruiken (taal die je dagelijks gebruikt als je met andere mensen babbelt, kortere zinnen, dialect, enz.)

Fictie

Door het ik-perspectief kan het lijken alsof het verhaal een waargebeurd verhaal is, maar dit is het niet; voor de duidelijkheid: het is fictie (en over wat een boek nu wel of niet fictief maakt zijn de meningen verdeeld). De personen in het boek bestaan niet echt, het verhaal speelt zich wel af in Nederland, al is de woonomgeving fictief.

Mocht je misschien nog vragen hebben over het boek, stel ze gerust.

Liefs,

Lisa Simons (pseudoniem)

***

Omschrijving roman

Lynette Kwakman is gescheiden van de duivelse gefortuneerde Jaap en probeert met haar tweelingdochters een nieuwe start te maken in een andere stad. Haar parttime baan als schoonheidsspecialiste houdt haar op de been. Als Lynette uieindelijk haar leven op orde weet te krijgen werken de spoken uit haar verleden haar tegen. Haar narcistische moeder laat haar maar niet rust. Hoe gaat Lynette dit oplossen?

Boeiend verhaal over een vrouw met een jeugdtrauma

Psychologische roman, romantische fictie | Cover: glans | 2015 | ISBN 9789462037922 | 258 pagina’s | Paperback | 18,95

Afbeeldingen blog: Pixabay en Lisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s