In welke situatie zit je?

Situatie
In welke situatie zit je?

Wat is de positie van het slachtoffer? In wat voor situatie?

Slachtoffer. Het woord klinkt al zo zwaar of beladen. Zou veel liever een ander woord typen, iets dat een beetje luchtiger klinkt maar ook serieus is, want een slachtoffer hoeft niet altijd slachtoffer te blijven. Een slachtoffer kan ook sterk worden. Synoniemen voor het woord Slachtoffer zijn er wel, zoals Gedupeerde, Prooi of Mikpunt, het blijft zwaar. En dat is het ook. Een slachtoffer heeft of had het zwaar. Hoe dan ook. Dat valt niet weg te wuiven of te verbloemen met een mooi woord.

Een slachtoffer wordt vaak extra slachtoffer omdat ze in de eerste instantie bij niemand terecht kan met haar problemen. Er valt gewoon niet mee naar buiten te treden uit angst voor herkenning of schaamte. Of omdat je bang bent dat ze je niet geloven of de ander gelooft je verhaal daadwerkelijk niet omdat het zo onwerkelijk lijkt als je het wel vertelt. Totdat er iets bestaat of tevoorschijn komt waar je terecht kunt. Pas dan kun je verder.

Alleen verder

Er zijn mensen die bij niemand terecht kunnen omdat financiële middelen ontbreken, geen goede therapeut kunnen vinden of omdat er geen vrienden- of familiekring aanwezig is, of een goed netwerk, zodat steun uitblijft. Hoe moeten deze mensen verder? Hoe ga je verder als je slachtoffer bent van narcisme (of wat dan ook) en er is niemand die je kan helpen? Hoeveel mensen zijn er die het redden zònder? Hoe moet je ooit uit dat dal komen?

Advies op internet

Luister naar je hart. Er is veel advies op internet (je ziet door de bomen het bos niet meer) maar is dat advies ook van jou op toepassing? Past het bij jou? Hoe kom je daar achter? Als je het gevoel hebt steeds tegen dezelfde problemen aan te lopen en het (door jou uitgekozen) advies niet helpt dan is het misschien beter om verder te kijken, naar een ander advies of een andere therapeut.

Liefs,

Lisa

Ps. Dit is mijn laatste blogbericht voor dit jaar. Alvast prettige feestdagen en veel wijsheid toegewenst!

Meer hulp:

het.verdwenenzelf.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s