Lezen vanuit welk oogpunt?

Lezen
Vanuit welk oogpunt lees jij een boek?

Een boek kun je op verschillende manieren lezen. Hetzelfde boek kun je zo op meerdere manieren beoordelen.

Onlangs had ik een goed gesprek met iemand die Lijdend voorwerp op twee manieren had gelezen. De eerste was vanuit een studie en de tweede vanuit de lezer. Daar Lijdend voorwerp geen zelfhulpboek is en ook geen leerboek – en omdat het fictie is in plaats van non-fictie en ook niet honderd procent waargebeurd want dan zou een zeer groot deel van het boek overeenkomen met het personage en de schrijver – kan het gebeuren dat verwachtingen totaal verschillen, of dat meningen bijgesteld of ineens anders worden.

Type lezer

Of dat je eigenlijk een heel ander type lezer bent die doorgaans een ander soort boek leest; je leest liever chicklits dan thrillers om een voorbeeld te noemen.

Verschillende meningen van één lezer

Vanuit studie oogpunt vond de persoon in kwestie het boek niet zo aanvullend maar vanuit lezers oogpunt weer wel (zoals leuk en spannend zoals een thriller; het personage bleef kwetsbaar en hoe loste ze dat op, je blijft lezen, enzovoort, enzovoort). Dat zijn twee hele verschillende dingen – meningen.

Waarom lees je een boek?

Ikzelf lees een boek om meer informatie over een bepaald onderwerp te krijgen of gewoon voor de lol om te ontspannen. Informatie haal ik uit non-fictie en ontspanning uit fictie zoals romans. De vraag of iets non-fictie is of fictie, is weer een andere discussie en een roman kan evengoed een thriller zijn, het is maar net onder welk kopje de uitgever of wie dan ook het boek zet. (En bij films valt op dat de aanbevolen leeftijden steeds lager liggen of dat een misdaadfilm zomaar wordt afgeschilderd als een drama-komedie in plaats van een – veel te enge en bloederige – misdaad waarbij zonder pardon een leeftijd van zes jaar staat).

Is een verhaal overwegend eng of is het vooral romantisch waarin seks-scènes voorkomen? Foto: L. Simons
Is een verhaal overwegend eng of is het vooral romantisch waarin seks-scènes voorkomen? Foto: L. Simons

Verwacht van Lijdend voorwerp dan ook geen ingewikkelde literaire hoogstandjes (ook al komt er wel een gedicht in voor) want daar is Lijdend voorwerp niet voor bedoeld. Lijdend voorwerp is vooral bedoeld voor de roman lezer die graag op een gemakkelijke en ontspannende wijze wil lezen. En misschien ook nog om er wat van op te steken, een onderwerp vanaf een andere kant bekijken of om iets belangrijks bespreekbaar te maken in de groep of omgeving.

Liefs,

Lisa

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s