Taboe?

Moeilijk besluit
Soms is het lastig om te besluiten welke kant je op gaat

Taboes zijn er niet zomaar. Vaak is schaamte de reden van een taboe. Of ze zijn te ingewikkeld om te begrijpen.

Veel onderwerpen kunnen anno nu nog taboe zijn. Een van de laatste taboes is: breken met ouders of geen contact meer willen. Zo’n besluit neem je niet even, want het kan moeilijk zijn om te zien welke kant je het beste op kunt.

Onwetendheid

Degene die heeft gebroken wordt in eerste instantie als een soort “slecht iemand” afgeschilderd. Of er wordt niet over gepraat of het wordt genegeerd als het onderwerp op een verjaardagvisite terloops ter sprake komt (bijvoorbeeld als het stel eerder naar huis gaat waarvan de zoon nooit meer bij hen komt en waarvan ze het kleinkind niet meer mogen zien). Er volgen dan ongemakkelijke reacties zoals stiltes of wegkijken. Zoiets is niet gebruikelijk en wat ongebruikelijk is, is eng. Of erg.

Te moeilijk

Het is voor sommige mensen gewoon veel te moeilijk. Het is moeilijk om te begrijpen waarom iemand geen contact meer wil. Het zijn toch je ouders? Zij hebben voor je gezorgd en dan moet je dankbaar zijn, volgens de norm. Ja, als je als kind gerespecteerd, gezien en ook echt verzorgd werd of er werd serieus en respectvol met jouw grenzen of gevoelens omgegaan mag je best dankbaar zijn voor het feit dat je zulke ouders had. Maar als je geregeld werd verwaarloosd, niet werd gezien terwijl je iets nodig had (bv. emotioneel of een paar simpele knuffels tijdens een huilbui), niet werd opgevangen terwijl je het wel vertelde en zelfs door volwassenen de grond in werd getrapt en als je leven nog steeds zuur gemaakt wordt dan zijn het toch echt andere zaken. Dat je gevormd wordt door je jeugd is bekend. Maar zelfs na de jeugd kan dat. Een mens wordt gevormd door vanalles. En aangezien veel mensen zichzelf vergelijken met een ander, bijvoorbeeld om iets te leren, moet het bij hen ook op dezelfde manier gaan willen ze gerustgesteld zijn. Maar ieder mens is uniek en heeft niet dezelfde jeugd gehad of maakt exact hetzelfde mee.

Verhaal van Anoniem

Liefs,

Lisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s