Flashback

Flashback
Een plotse herinnering aan ’n bloem of iets dergelijks kan lastig zijn als de link wordt gelegd aan iets naars uit het verleden.

Een plotse herinnering die te pas en te onpas omhoog komt noemen we een flashback.

Soms is het zo lastig dat je middenin een goed gesprek wordt gestoord, of als je ergens mee bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het autorijden en dat dit knap gevaarlijk kan zijn spreekt voor zich en op het gesprek kun je dan niet meer concentreren.

Alle tijden

Zo’n flashback kan van alle tijden zijn, je kunt ineens het gevoel hebben dat je zes bent en dat je weer bij oma bent bij wijze van spreken. Je hoort en ziet jezelf praten als zesjarige tegen oma of je ziet de roze bloemen in oma’s tuin helder voor je geest – zo levensecht alsof het gisteren was. Een flashback lijkt heel onlogisch en je kunt (naderhand) het gevoel hebben dat de flashback helemaal niets te maken heeft of had met wat je nu eigenlijk aan het doen was. Maar stel dat je de bloemen op het balkon water geeft of buiten een oud vrouwtje ziet wandelen dan zou je de link misschien nog wel kunnen leggen. Een flashback hoeft niet altijd wat te maken te hebben met wat je daadwerkelijk hebt meegemaakt, het kan evengoed een eng fragment zijn uit een spannende film die je vorige week hebt gezien.

Teken

Een dergelijke flashback kan je ook helpen op weg naar herstel van een zwaar verleden of een nare gebeurtenis, het kan een teken zijn dat je nog iets te verwerken hebt. Als je de flashbacks gaat noteren kom je er soms achter wat ze voor jou betekenen. Meerdere of verschillende flashbacks die zich telkens aan je opdringen of op de raarste momenten omhoog komen kunnen je leven zo beïnvloeden dat je in je functioneren belemmerd wordt en klachten krijgt. Echt een teken aan de wand.

Liefs,

Lisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s