Als het doek valt

We zetten allemaal weleens een masker op. Foto: L. Simons

Over narcisme wordt veel geschreven. Je weet vaak niet wat je nu wel of niet moet geloven, de een zegt dit, de ander dat. Ook aannames. Een narcist zou dit, of zou dat doen en noem maar op. Als je er zelf mee te maken krijgt dan slaat de twijfel toe want hoe kun je zonder een ervaren iemand vaststellen dat er echt iets mis is, als je twijfelt of je daadwerkelijk te maken hebt met een narcist?

Een vage kennis, vriendin of een familielid met bepaalde karaktertrekken kan je aan jezelf doen twijfelen. Luister hierbij goed naar je gevoel. Als je het gevoel hebt dat het altijd draait om die ander dan klopt er iets niet. Maar dit hoeft nog geen narcisme te zijn. Er kan ook wat anders aan de hand zijn. Als je niet geleerd hebt om je eigen grens aan te geven dan walsen anderen er vaak makkelijk overheen. En als je wel je grens aangeeft maar wordt genegeerd dan klopt er iets niet, dan ligt het duidelijk aan de ander. Maar ook dat hoeft nog geen narcisme te zijn. Het kan ook gewoon een communicatiefout zijn en als je erover praat dat het dan is opgelost. Sommige mensen hebben nu eenmaal niet geleerd om te zeggen wat ze nu echt willen. En mensen die soms (binnen zeer korte tijd) switchen van het ene gedrag na het andere; ook dit hoeft geen narcisme te zijn want het kan bijvoorbeeld evengoed burn-out of DIS zijn.

Maskers

We zetten er allemaal weleens een op. Is het niet om beleefd te blijven tegen de postbode die een pakket afgeeft terwijl je jezelf grieperig of rot voelt, dan is het wel om een blije vriendin te complimenteren met haar nieuwe kapsel terwijl je het vorige eigenlijk veel mooier vond staan. Je wilt immers niet haar goede humeur verpesten?

Meer over narcisme.

Liefs,

Lisa

Advertenties

Een reactie op “Als het doek valt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s