Lettertypen in boek

Schuingedrukte en rechte letters in Lijdend voorwerp. Foto: L. Simons

Over lettertypen in boeken zijn de meningen best wel verdeeld. Het mag niet teveel van het een zijn of te weinig van het ander. Maar wat is dan wél goed?

Er zijn overal regels voor, ook voor boeken. Dit is logisch want anders zou het een warboel worden. Er zouden anders misschien wel fel gekleurde letters in een boek komen te staan, of hoofdletters gecombineerd met kleine letters zoals dit: HaLlO in plaats van Hallo. Voor kinderboeken zijn gekleurde letters best leuk en hoofdletters gecombineerd met kleine kunnen ook leuk zijn als ze bijvoorbeeld zoals deze zin staan gedrukt: ” Ja, ik dacht HIER wel aan!” (als iemand iets goed duidelijk wil maken).

Ook zijn er regels voor wanneer bladzijde één, oftewel het eerste hoofdstuk, begint. Hoofdstuk één begint bijvoorbeeld niet helemaal vooraan op de allereerste bladzijde van een boek maar op bladzijde vijf, zeven of negen. Maar goed, dit is vast niet interessant voor jou als lezer. Ik denk dat letters wel veel interessanter zouden kunnen zijn. Vooral bij een monoloog, stukken tekst die zijn afgewisseld in verleden- en tegenwoordige tijd of de ik-vorm om de draad van het verhaal niet kwijt te raken. Zoals de opmaak op de bladzijde van de afbeelding: hierop zijn sommige gedachten cursief weergeven.

Verschil

De lettergrootte doet er wel toe bij een dergelijke opmaak want bij de ene maat (punt) lijken schuin (cursief) gedrukte letters veel kleiner dan de (gewone) rechte letters van dat zelfde lettertype. Cursief gedrukte letters in elf punt zijn piepklein terwijl cursief gedrukte letters in veertien punt even groot lijken. En “even groot’ ziet er gewoon mooier uit op het blaadje! Dit niet alleen, het leest ook veel beter. Voor grotere letters is natuurlijk wel meer papier nodig dan voor kleinere letters en sommige mensen zeggen Ja, maar met zulke grote letters schrijf ik ook een dik boek!

Het gaat om het verhaal en of datgene wat daarin gedaan wordt duidelijk overkomt.

Liefs,

Lisa

Advertenties

Een reactie op “Lettertypen in boek

  1. Mijn roman is in Garamond 12 verschenen. Mooi, leesbaar en het cursief leest net zo makkelijk als de rest. Het is maar 1 puntje meer, dan wat de uitgever normaliter gebruikt, maar een wereld van verschil.

    Groet, Rolf van der Leest

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s