Groot lettertype voor ontspannen lezen

Bladzijde uit Lijdenvoorwerp met groter lettertype
Bladzijde uit Lijdend voorwerp met groter lettertype. Foto: L. Simons

Lekker lezen staat en valt met goed kunnen zien. Ongestoord doorlezen zonder jezelf in allerlei bochten te moeten wringen ook. Het boek heeft iets speciaals: namelijk een groot lettertype!

Tijdens het lezen is constant turen met je ogen niet zo fijn. Fronsrimpels ontstaan en als je pech hebt blijven die ook nog op je voorhoofd hangen. Maar rimpels zijn niet de hoofdreden, hoofdreden is dat je op een ontspannen manier kunt blijven lezen. Met een iPad of een ander scherm kun je vaak lettertypen vergroten, dat is handig. Bij een paperback gaat dit natuurlijk niet. Een leesbril of een vergrootglas helpt wel maar dat is ook vermoeiend.

Zonder leesbril

Het lettertype in deze roman is duidelijk, zo duidelijk dat je misschien wel zelfs zonder leesbril af kunt! Er bestaan boeken met hele grote lettertypen van achttien punt, in Lijdend voorwerp is het lettertype veertien punt. Dat leest ook voor mensen zonder leesbril erg handig omdat veertien punt in het midden ligt tussen normaal en erg groot. Normaal is het lettertype in een boek vaak tien of twaalf punt en erg groot is zestien of groter. In kinderboeken zie je ook vaak grotere letters. Waarom dan niet in mijn boek voor volwassenen dacht ik zo. Ik vind dit zelf ook veel prettiger lezen. Het lettertype in dit boek is ook geschikt voor mensen die wel goed kunnen zien. Het vergemakkelijkt het lezen alleen maar.

Liefs,

Lisa

Ps. Een mevrouw met het Syndroom van Usher liet onlangs weten dat ze het boek fijn vond lezen en blij was met het lettertype!

Advertenties

3 reacties op ‘Groot lettertype voor ontspannen lezen

 1. Goed dit te lezen. Ik moest onlangs, met mijn uitgever, ook nog praten als Brugman om het lettertype 2 punten groter te krijgen. Ik schrijf regelmatig cursief in mijn verhalen. Op die momenten denken de hoofdrolspelers of praten ze tegen zichzelf. Zo ontstaat, in mijn ogen, een extra dimensie. Maar dan is een klein lettertype niet fijn om te lezen.

  Dan wil je niet dat mensen worden gestoord door een te klein lettertype.

  Groet, Rolf van der Leest

  Like

  1. Bedankt voor je reactie Rolf. Het is jammer als er niet eerst gedacht wordt aan de lezer zelf (want hier gaat het in de eerste instantie en tenslotte toch om?). Ik denk eerder dat het meer duidelijkheid dan verwarring schept voor sommige lezers als er opmaak in de tekst voorkomt. Want cursief (schuin) kan een andere “actie”, een verandering betekenen. 2 punt groter maakt veel verschil in cursief (vind ik) en vallen de letters mooi uit qua grootte.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s